Комунальне підприємство "Березневодоканал"
Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області
*.kp.in.ua
Портал комунальних підприємств
 

ПОВІДОМЛЕННЯ про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

Дата: 04.11.2022 09:24
Кількість переглядів: 39

(Дата офіційного опублікування в Єдиному Реєстрі з оцінки впливу на довкілля (автоматично

генерується програмними засобами ведення Реєстру, не зазначається суб’єктом господарювання

 

 

(Унікальний реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності

(автоматично генерується програмними засобами ведення Реєстру, для паперової версії зазначається суб’єктом господарювання)

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

Комунальне підприємство «Березневодоканал» ЄДРПОУ 32413725

(повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи підприємця, ідентифікаційний код)

інформує про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля.

  1. Інформація про суб’єкта господарювання

34600, м. Березне, вул. Зірненська, 8, Рівненська обл., тел. (0365) – 35-62-57; e-mail: kpbereznevodokanal@ukr.net

(місцезнаходження юридичної особи або місце фізичної особи – підприємця (поштовий індекс, адреса), контактний номер телефону)

  1. Планована діяльність, її характеристика.

Продовження видобування підземних питних вод Березнівського водозабору (свердловини № l, 2, 2-а, 3, 4, 31) для забезпечення господарсько-питного і виробничого водопостачання м. Березне.

Технічна альтернатива 1.

Свердловини №1(729)(182/87), 2, 2-а, 3(730), та 31 розташовані в м. Березне, свердловина №4(422) законсервована.

Технічна альтернатива 2. (нульова альтернатива)

Відмова від провадження планованої діяльності, що призведе до відсутності централізованого водопостачання в м. Березне. Оскільки водозабір існуючий, підприємство багато років надає послуги із забезпечення господарсько- питного і виробничого водопостачання міста технічна альтернатива 1 є найбільш ефективною з точки зору раціонального та екологічно безпечного видобування питних підземних вод, які в повній мірі задовольняють питні, санітарно-гігієнічні та виробничі потреби м. Березне.

  1. Місце провадження планованої діяльності, територіальніальтернативи.

Місце провадження планованої діяльності:

Територіальна альтернатива 1.

Свердловини №1(729)(182/87), 2(850), 2-а, 3(730), 31, 4(422) та станція знезалізнення, розташовані в м. Березне Рівненського району Рівненської області.

Територіальна альтернатива 2.

КП «Березневодоканал» проводить роботи з видобування питних підземних вод для господарсько-питного водопостачання м. Березне у відповідності до спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спецводокористування. У зв’язку з тим що, водозабір існуючий і свердловини та станція знезалізнення забезпечують надійну роботу системи водопостачання, а застосування нових місць організації водозаборів вимагає відведення землі та облаштування зон санітарної охорони, розгляд місця провадження планованої діяльності за територіальними альтернативами недоцільно, територіальна альтернатива 2 не розглядається.

  1. Соціально-економічний вплив планованої діяльності

Визначається надійним забезпеченням населення, державних установ і підприємств питною водою відповідної якості, робочими місцями, сплатою податків в місцевий бюджет, покращенням економічної і екологічної ситуації міста. До соціально-економічного впливу планованої діяльності належить задоволення потреб у воді для питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб населення, установ та підприємств, що знаходяться в м. Березне, а також безперебійне водопостачання населення та промислових об’єктів міста безпечною для життя та здоров’я водою, якість якої відповідає усім чинними нормам та вимогам екологічного та санітарно-гігієнічного законодавства.

  1. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва, тощо)

Комунальне підприємство «Березневодоканал» здійснює централізоване водопостачання м. Березне за допомогою шести свердловин. На тепер свердловини №№ 1, 2, 2-а є постійно діючими, свердловини № 3, 5/31 - резервні, свердловина №4 законсервована. Свердловини водозабору розташовані на території міста у хаотичному порядку на відстанях 700-2 400 м одна від однієї.

Знезалізнення води здійснюється з впровадженням біохімічного методу, який передбачає спрощену аерацію з наступним фільтруванням на фільтрах зі штучним завантаженням. Продуктивна потужність станції знезалізнення складає 2 000 м3/добу.

Видобута вода із свердловин №2, 2-а насосами ЕЦВ подається у приймальний резервуар ємністю 200 м3, звідти у верхню частину біореактора. З метою насичення киснем повітря і створення сприятливих умов для окислення

 

двовалентних форм заліза, вихідна вода виливається через цівкову насадку і розбризкується на поверхню сухого та затопленого плаваючого завантаження біофільтру.

Після першого ступеню очистки вода самопливом надходить на три паралельно працюючі фільтри з плаваючим полістирольним завантаженням. Площа поверхні кожного фільтру становить 6 м2. В шарі завантаження при фільтруванні знизу-вверх відбувається доочищення води від залишків пластівців гідроксиду заліза і часток біоплівки, що виноситься з біореактора.

Для знезараження води використовується розчин гіпохлориту натрію, який виробляється двома установками

«Полум’я-2» шляхом електролізу розчину солі. Отриманий розчин дозується насосом-дозатором в трубопровід подачі фільтрованої води в РЧВ. Знезаражена вода з резервуару чистої води (РЧВ), насосами станції другого підйому подається у водопровідну мережу міста.

По мірі накопичення заліза в шарі фільтруючого завантаження біореактор та фільтри періодично виводяться в режим промивки. Біореактор промивається потоком вихідної води, фільтри - знезалізненою питною водою.

Промивка фільтрів здійснюється в гідроавтоматичному режимі. При цьому відбувається розширення фільтруючого завантаження та винесення накопичених забруднень в резервуар промивної води. Відстояна промивна вода зануреним дренажним насосом перекачується в міську каналізаційну мережу.

Питна вода з артезіанських свердловин №1, 5/31 подається у водонапірні башти Рожновського, з яких через водопровідну мережу розповсюджується споживачам.

Обсяги використання основних ресурсів при провадженні водовидобувної діяльності КП «Березневодоканал» (згідно дозволу на спецводокористування):

  • видобуток з артезіанських свердловин 1404,96 м3/добу (512,48 тис. м3/рік);
  • обсяги води, що передається споживачам - 1234,76 тис. м3/рік;
  • обсяги води, що використовуються на власні потреби розраховано відповідно до Поточних індивідуальних розрахунків питної води (ІТНВПВ) затверджених Рішенням Рівненської обласної ради № 1203 від 7 грудня 2018 року (для питних і санітарно-гігієнічних та виробничих потреб) і становлять – 59,81 м3/добу (21,27 тис.м3/рік);

в тому числі:

  • питні та санітарно-гігієнічні - 4,94 м3/добу (1,24 тис.м3/рік);
  • виробничі - 54,87 м3/добу (20,03 тис.м3/рік);

Фактичні скиди стічних вод у поверхневі водні об’єкти (випуск № 1) у річку Случ; категорія зворотних (стічних) вод - господарсько-побутові; виробничі; скид зворотних (стічних) вод здійснюється за межами м. Березне Рівненського району Рівненської області.

Допустимий обсяг скиду - 35,6 м3/год., 311,76 тис. м3/рік, та фактичний обсяг скидання зворотних (стічних) вод

- 20,0 м3/год. (згідно з розробленими нормативами ГДС).

Технічні характеристики свердловини №1 (729):

глибина - 130 м; статичний рівень - 6 м; динамічний рівень - 8 м; продуктивність - 54 м3/год.; (1296 м3/добу).

Технічні характеристики свердловини №2 (850):

глибина - 172 м; статичний рівень - 6 м; динамічний рівень - 7 м; продуктивність - 54 м3/год.; (1296 м3/добу).

Технічні характеристики свердловини №2-а:

глибина - 172 м; статичний рівень - 6 м; динамічний рівень -9 м; продуктивність - 36 м3/год.; (864 м3/добу).

Технічні характеристики свердловини №3 (730):

глибина - 135 м; статичний рівень - 6 м; динамічний рівень - 8 м; продуктивність - 54 м3/год; (1296 м3/добу).

Технічні характеристики свердловини №4 (422) (законсервована):

глибина – 281,8 м; статичний рівень – 3,4 м; динамічний рівень – 12,3 м; продуктивність - 30 м3/год; (720 м3/добу).

Технічні характеристики свердловини №5/31:

глибина - 100 м; статичний рівень - 6 м; динамічний рівень – 20 м; продуктивність - 20 м3/год; (480 м3/добу).

Станція знезалізнення води по вул. С. Коваля

Продуктивність - 2000 м3/добу; режим роботи – цілодобово; потужність насоса першого підйому - 22 кВт, другого підйому - 11 кВт.

Фактичні загальні обсяги видобутих підземних питних вод на ділянці Березнівського водозабору впродовж періоду 2010-2020 рр. коливались в межах 350 - 420 тис. м3/рік.

  1. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1: Екологічні обмеження:

    • при експлуатації об’єктів водопостачання дотримуватись нормативів чинного природоохоронного законодавства;
    • забір води повинен здійснюватися за наявності спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спеціальне водокористування та його умов:
    • виконання вимог щодо раціонального використання природних ресурсів.

Санітарно-гігієнічні обмеження:

    • експлуатацію об’єктів водопостачання здійснювати згідно з чинними санітарними нормами та правилами;
    • дотримання зон санітарної охорони;
    • водопровідна вода що подається в мережу повинна відповідати гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною.

Інші обмеження:

щодо технічної альтернативи 1:

    • дотримання правил пожежної безпеки.

 

    • виконання всіх умов щодо експлуатації об’єкту, а також ресурсозберігаючих, охоронних захисні та інші заходів щодо умов безпечної експлуатації обладнання, дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства.

щодо технічної альтернативи 2:

не розглядається

щодо територіальної альтернативи 1:

дотримання меж поясів зон санітарної охорони дня кожної з шести свердловин Березнівського водозабору підземних вод.

щодо територіальної альтернативи 2:

не розглядається

  1. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1:

на водозаборі використовується закрита система забору, очищення, розподілу води, що відповідає сучасним вимогам. Підземна насосна станція побудована відповідно ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання, зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування», та задовольняє умови які не допускають забруднення глибинних водоносних горизонтів. Інженерна підготовка і захист території здійснюється існуючою інфраструктурою.

Це забезпечує оптимальне функціонування водозабору, його надійну охорону, а режим експлуатації запобігає виснаженню чи псуванню підземних вод і сприяє раціональному використанню надр.

щодо технічної альтернативи 2:

не розглядається.

щодо територіальної альтернативи 1:

водозабір знаходиться в межах земельного відводу на територіях, погоджених у встановленому порядку. Зона санітарної охорони витримана відповідно ДБН В.2.574:2013 «Водопостачання, зовнішні ме


« повернутися

Вхід для адміністратора